What's wrong?

09 augustus 2020 Heart

 Image

 Image

Hi!Ik ben Elise en samen met mijn man Dick en ons hondje Noa woon ik vlakbij het mooie Gorinchem. Ik ben gek op shoppen, eten en drankjes doen met vrienden en ik kook of bak graag als ik daar de energie voor heb.

Volg mij ook op


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
Your heart is the softest place on earth. Take care of it.

Met mijn hart is een hoop mis en dat is niet te repareren, daar komt het op neer. Ze hebben het wel geprobeerd. Als kind heb ik drie openhartoperaties gehad om het te herstellen, maar dat is niet gelukt. Omdat het bij mij een combinatie van hart en longafwijkingen zijn kan een operatie of behandeling soms goed uitpakken voor het ene probleem maar kan het weer onmogelijk zijn vanwege het andere probleem. Ik was als puber nooit zo geïnteresseerd in wat precies mijn afwijkingen zijn. Als iemand het wilde weten zei ik ‘’vraag het maar aan mijn moeder’’. Dat komt ook omdat het nogal ingewikkeld in elkaar zit.

Toen ik een medische opleiding ging volgen begon het voor mij ineens interessant te worden. Toch is het zo complex dat ik tot op de dag van vandaag nog niet precies kan vertellen wat er nu allemaal mis is. Maar, voor jou ga ik ga een poging doen! Snap je het uiteindelijk toch nog niet, maak je dan vooral niet druk. Ik heb tientallen aan artsen gezien die er geen snars van snapten. 😉

Om het een beetje te proberen te snappen moet je eerst weten hoe een normaal hart werkt, dus hier volgt een kort lesje anatomie met een tekening om het hopelijk wat duidelijker te krijgen. Deze tekeningen maakte de cardioloog altijd voor mij als ik het weer een keer probeerde te begrijpen.

Een gezond hart:

Een hart heeft een linker en rechter boezem (atria) en een linker en rechter hartkamer (ventrikels). Tussen de boezems en hartkamers zitten vier kleppen.

De boezems vangen het bloed op uit je lichaam. De linkerboezem krijgt zuurstofrijk bloed (rood afgebeeld) uit de longen en de rechterboezem zuurstofarm bloed (blauw afgebeeld) uit de rest van het lichaam. Zodra ze gevuld zijn pompen ze het bloed door naar de hartkamers. De linkerhartkamer heeft de belangrijkste taak. Deze hartkamer pompt via de aorta het bloed het hele lichaam rond. De rechterkamer pompt bloed via de longslagader naar de longen.

Het hart trekt samen en ontspant daarna weer. Door deze beweging ontstaat de kracht die nodig is om het bloed het hele lichaam door te pompen. Die pompbeweging is je hartslag.

Je hebt 4 hartkleppen, de hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed maar één richting op kan stromen. Bij elke hartslag sluiten en openen de kleppen.

Het prikkelgeleidingssysteem van het hart is een ingewikkeld netwerk van speciale cellen in de hartspier. Het systeem geeft elektrische prikkels door. Hierdoor gaat het hart samenknijpen.

Voor meer informatie over het hart kun je hier klikken.


 Image

 Image

Mijn hart:

Oke, dan nu het moeilijke gedeelte. Dit is er mis bij mij:

 1. Mijn hart heeft ook twee boezems en kamers alleen is de wand die de twee hartkamers van elkaar scheidt kapot, daar zit een groot gat tussen genaamd het ventrikel septum defect (VSD). Door dat gat is mijn zuurstofrijk en zuurstofarm bloed gemengd en daarom heb ik weinig zuurstof in mijn bloed. Ik heb gemiddeld een zuurstofgehalte (saturatie) van 84%. Dat van een gezond iemand is ongeveer 99%. Dat wil zeggen dat ik snel benauwd ben.
 2. Ik ben geboren zonder bloedvat dat van het hart naar mijn longen loopt, er was dus geen bloedvat dat mijn longen zuurstof bracht. Na mijn geboorte, toen ik voor het eerst zelfstandig moest gaan ademen, heeft mijn lichaam zelf bloedvaatjes aangemaakt van mijn hart naar mijn longen zodat ik toch wat zuurstof kreeg. Wonderlijk hoe het lichaam werkt he?  Ook zijn de vaten in mijn longen onderontwikkeld en werken ze samen net zo goed als 1 long op zichzelf. Tijdens mijn eerste openhartoperatie hebben ze een bloedvat op mijn aorta aangesloten en zo naar mijn longen gelegd waardoor ik nu rond de 84% zuurstof in mijn bloed heb.
 3. Tijdens mijn derde operatie wilden ze het gat dichtmaken (VSD) en zo alles corrigeren maar dat ging mis omdat er een te hoge bloeddruk in mijn longen is (pulmonale hypertensie) en door het gat dicht te maken kwam er ook een te hoge druk in mijn hartkamers. Tijdens die operatie, die ik maar net overleefde, is mijn hartklep vanuit de linkerhartkamer beschadigd. Bij elke keer dat hij bloed naar mijn lichaam wil pompen stroomt er een gedeelte bloed terug. Mijn hart moet dus harder werken om het bloed uit de hartkamers te pompen.
 4. Doordat mijn hart zoveel harder moet werken zijn cellen in het hart snel geïrriteerd en daardoor ontstaan hartritmestoornissen. Dit zijn extra slagen en zijn niet schadelijk, maar wel erg vervelend en vermoeiend. Deze hebben ze door een ablatie meerdere keren proberen weg te halen maar zonder succes.

 

Heel eerlijk? Ik heb hierbij toch wat hulp van mijn moeder gehad.

Laat een berichtje achter!

 

14 reacties

 1. Elise schreef:

  Wat zie ik veel terug van mij zelf in jou verhalen. Alleen is het bij jou nog heftiger. Ik ben ook geboren met een VSD en ik had een verwijde longslagader. Ben met 5 jr geopereerd in het Sofia kinderziekenhuis en ze hebben toen een bandje om mijn longslagader gelegd. Met 10 jr ben ik geopereerd in het Dijkzichtziekenhuis en hebben ze mijn VSD dichtgemaakt en het bandje weer van mijn longslagader gehaald. En werd ik na een 1/2 jr weer gezond verklaard, maar zo heb ik me nooit gevoeld altijd adem te kort met inspanning. Uiteindelijk weer op cardilogie terecht gekomen en wat bleek pulmonale hypertentie. 2003 een trap gehad van een paard met gevolg onderbeen breuk, daardoor een vet embolie gekregen die door mijn longen en daarna door mijn hart naar mijn hersens is geschoten, 2 dgn in een een soort coma gelegen en rechts verlamd gevolg pulmonaal druk enorm omhoog geschoten. Nu vele jaren verder druk wel weer wat omlaag mede door medicatie zuurstof gehalte in bloed is bij mij 90 tot 92 % en met inspanning zakt het naar 76 %. En verlamming is gelukkig ook helemaal weg gegaan. Ben trouwens geboren in 1961 en ga dus ondanks mijn afwijking nog goed mee gelukkig.

  • Elise schreef:

   Hi andere Elise!! 🙂

   Bedankt voor je reactie! Of het heftiger is weet ik niet, als ik jouw verhaal zo lees zijn er zeker overeenkomsten! Wat super goed dat jij ook na het herseninfarct weer zo goed als de oude voel! Wat een impact heeft het op je lichaam he? Sta er nog vaak versteld van hoe wonderlijk het is dat alles het weer doet! Alleen nog kleine klachten bij vermoeidheid. Dat het zuurstofgehalte bij inspanning zo enorm zakt dat ken ik jammer genoeg ook, dus vermijd ik het graag! Wat een bemoediging om te horen dat je al wat jaren meega ondanks je pittige afwijking en de tegenslagen. Ik hoop dat we er allebei nog een hoop jaren bij kunnen plakken! Liefs x

 2. Robert schreef:

  Mooi geschreven

 3. Ton Zijp schreef:

  Lieverd in menselijk opzicht is het niet te repareren, maar er is een Heelmeester Die alles kan, zoals je weet, maar zul je zeggen, waarom doet Die niks aan mij. Door de jaren heen heeft Hij bewezen dat Hij wel aan je denkt en aan je werkt. Hou wat je hebt gekregen vast en daar ben je mee bezig, hoe moeilijk het ook is en ook met de vraagtekens waar je mee zit, ik zou willen dat ik daar een antwoord op zou kunnen geven… Love You XXX

  • Elise schreef:

   Hi Ton, dat geloof en vertrouwen is er zeker, de vragen ook. Maar ook al hebben we de antwoorden nu niet, ooit zullen we het weten en zien dat het het allemaal waard is geweest! Liefs

 4. Lucy schreef:

  Wat een heftig verhaal.Jij bent een wandelend wonder en een super mooie vrouw.Heel fijn dat je dit met ons wilt delen en zo misschien meer mensen de moed hebben hun verhaal te vertellen.

 5. Arieta schreef:

  Héél duidelijk uitgelegd! 👏

 6. Antonet schreef:

  Een heel herkenbaar verhaal. Wat is de werking van ons lichaam bijzonder en alles heeft met alles te maken.

  • Elise schreef:

   Ik sta er ook nog vaak versteld van hoe wonderlijk alles gemaakt is. En ook als er maar iets kleins mis is het voor zoveel ellende kan zorgen

 7. Mams schreef:

  Het is je toch maar mooi gelukt ! Xx