This will be my year

23 augustus 2020 Heart Life

 Image

 Image

Hi!Ik ben Elise en samen met mijn man Dick en ons hondje Noa woon ik vlakbij het mooie Gorinchem. Ik ben gek op shoppen, eten en drankjes doen met vrienden en ik kook of bak graag als ik daar de energie voor heb.

Volg mij ook op


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
Every accomplishment starts with the decision to try

This will be my year! Het begin van dit levensjaar begon ik met deze tekst onder een foto op Instagram. Niks voor mij eerlijk gezegd, het klinkt zo opschepperig, alsof dit hele jaar om mij zou draaien? Maar, ik hoopte gewoon op een beter jaar dan afgelopen jaar en dat moet niet zo moeilijk zijn. 

Door een paar leuke dagen in de sneeuw, in de bergen van Oostenrijk, merkte ik dat mijn hart het zwaarder had om alles rond te krijgen. Ik ging veel vocht vasthouden, was erg moe en sneller buiten adem. Ook bleven deze klachten de maanden daarna nog aanhouden. Zelf nam ik dan extra medicijnen om het vocht af te voeren (de zogenoemde plaspillen). Twee dagen voordat we naar Kroatië zouden vliegen voor een heerlijke vakantie van twee weken, dacht ik dat het misschien toch slim zou zijn om mijn cardioloog even te vragen of ik eigenlijk wel extra medicijnen mocht innemen indien dat nodig was. En of ik nog iets anders zou kunnen doen als ik vocht vast zou gaan houden op vakantie of tijdens het vliegen. Met warm weer en tijdens het vliegen heeft mijn hart het altijd wat zwaarder en gaat mijn lichaam vocht vasthouden, omdat mijn hart het niet weggepompt krijgt. Ik moest de volgende dag gelijk op controle komen. Ik was verbaasd, vanwaar die haast? Een mailtje terug sturen had voor mij ook goed geweest. 


 Image

Maar in het ziekenhuis kreeg ik de diagnose hartfalen. Na een geannuleerde vliegreis door een vliegverbod, een niet verlengd rijbewijs, een hoop ziekenhuisbezoekjes, chirurgische ingrepen, complicaties en nog meer ellende (wat vast nog behandeld gaat worden in een andere blog), besloot ik dat het dit jaar wel beter moést worden. 

And so it be! Na een tijdje stoeien met het ophogen van plastabletten, overstappen naar een sterker medicijn en na hersteld te zijn van de ingrepen Ik voelde ik me na verloop van tijd beter. Ik verloor een aantal kilo’s aan vocht, mijn zuurstofgehalte steeg weer tot voor mij normale waarde en ik kreeg weer zin om mijn agenda vol te plannen! Ik werd weer stabiel. 

Bij elk ziekenhuisbezoek vroeg ik of ik weer mocht vliegen, ik baalde zo enorm dat dit niet meer mocht en nu ik eenmaal afgekeurd was dit misschien wel nooit meer zou mogen.  De arts was namelijk bang dat als ik in een vliegtuig zou stappen ik weer onstabiel zou worden. Dit zou kunnen gebeuren doordat je in een vliegtuig met de druk in de cabine te maken hebt en er ongeveer 20% minder zuurstof in de lucht zit dan als je met je voetjes op de grond staat. Decompenseren noemde ze dat. Meer informatie over hartfalen en decompenseren vind je hier

Maar uiteindelijk mocht ik een test doen bij de longarts, zo’n vliegverbod kunnen ze blijkbaar niet gewoon terugdraaien maar daar moet je echt voor gekeurd worden. Ik had Dick al ruim van tevoren verteld wat hij wel en vooral niet mocht zeggen tijdens het gesprek met de longarts, want dit moest lukken! Toen het vliegverbod was opgelegd had ik hem namelijk de schuld gegeven, want als hij ‘gewoon’ zijn mond had gehouden en geen alarmerende vragen had gesteld had ze er waarschijnlijk niet eens aan gedacht om een vliegverbod te schrijven. Achteraf niet helemaal eerlijk van mij he?  

 Helemaal verontwaardigd was ik ook toen de longarts me vertelde dat ik met een zuurstofgehalte onder de 90% niet mocht vliegen, want dit had ik altijd gedaan met de gemiddeld 84% waar ik het mee doe. Ik wilde toch de test doen, want ik wilde alles geprobeerd hebben. En ik slaagde! 

Ik kreeg weer toestemming om te vliegen, voortaan met een tankje zuurstof en een maximale vlucht van vier uur, maar who cares? We kunnen weer naar de zon!! Ook kwam ik door de rijbewijs keuring! Ik heb mijn vrijheid weer terug en ik kan je vertellen, that feels so gooood!! 

Dat daarna Corona de wereld overnam en niemand mocht vliegen, de deur uit mocht of wat dan ook mocht ondernemen was dan wel een kleine tegenvaller. Ook nu vliegen weer mag is het nog niet zo slim om te gaan, zeker niet voor een hartpatiënt heb ik me laten vertellen. Dan volgend jaar maar! 

Laat een berichtje achter!

 

4 reacties

 1. Arieta schreef:

  Los van alle andere hele vervelende en nare dingen, was het erg jammer dat we geen bakkie konden doen met elkaar in Kroatië. Maar daar gaan jullie vast volgend jaar dan naar toe 😘

  • Elise schreef:

   Nou he? We hadden het al helemaal uitgezocht en bedacht! Gelukkig wel de omgeving vast kunnen zien door de foto’s die je me stuurde. xx

 2. Ton schreef:

  Goh lieverd, wat een berichten over vliegen en rijbewijs ik had geen idee dat het daar ook mee te maken had, wat een sof in het eerste moment, maar er kwam een goede oplossing gelukkig. Alleen die Corona gooide dan weer roet in het eten, maar volgend jaar mag je wellicht toch op stap. Liefs xxx

  • Elise schreef:

   Ja ik ben blij dat het allemaal weer teruggedraaid kon worden zodat we van die dingen nog kunnen gaan genieten, er is al zoveel wat niet gaat.
   Bedankt voor je lieve bericht weer xx