(Over)leven

31 januari 2021 Life Thoughts

 Image

 Image

Hi!Ik ben Elise en samen met mijn man Dick en ons hondje Noa woon ik vlakbij het mooie Gorinchem. Ik ben gek op shoppen, eten en drankjes doen met vrienden en ik kook of bak graag als ik daar de energie voor heb.

Volg mij ook op


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
I've learned that you can keep going, long after you think you can't. Roger Knapp

Voluit leven is iets wat ik de laatste tijd niet meer doe en de dingen waar ik nog wel volop van kan genieten worden ook minder. Er zijn steeds meer beperkingen en ik zie ook steeds meer beperkingen. Daar waar ik vroeger zonder na te denken aan deelnam, de gevolgen later wel zag en ze dan incasseerde, dat is niet meer hoe ik leef. Ik probeer het wel, maar de gevolgen worden steeds groter en zijn het dan vaak niet meer waard.    

De weken rond de Kerst en het nieuwe jaar zat ik een beetje in een dip. Het leven was gewoon niet zo leuk meer. Alles kost me te veel energie en ik heb constant het gevoel dat ik tegen een muur oploop. Ik rommel met mijn gezondheid door het hartfalen en ritmestoornissen waarvoor ook weer een operatie op de planning staat. En die Coronamaatregelen maken het ook allemaal niet leuker. Ik merkte dat ik prikkelbaar was, lusteloos, overal tegenop zag en niks meer echt leuk vond. En dat zijn dingen waar ik mezelf niet in herken. Ik kan wel eens mijn dag niet hebben of een avondje alles bagger vinden en er klaar mee zijn maar, dan kan ik de volgende dag weer met frisse moed beginnen.

In de Kerstvakantie hadden we besloten een paar dagen naar een hotel aan zee te gaan en daar zouden we even kunnen ontspannen en ontsnappen. Maar net zoals iedereen weet had ik ook moet weten dat je jezelf altijd meeneemt. De daagjes weg waren fijn hoor, maar niet zoals we het ons hadden voorgesteld. Eerlijk gezegd, het was een flop. Samen was het heel fijn, de hond kon mee en een andere omgeving is ook wel even lekker maar er echt van kunnen genieten lukte niet.  Ik had gewoon geen energie.  

Het hoogtepunt van de dag was een wandeling waarbij ik als een dood vogeltje in de rolstoel zat en dat was ook het enige wat we op een dag deden. Als ik wakker werd was ik al zo moe dat na het aankleden de energie al op was. Tijdens de autorit en de wandelingen, in de rolstoel, ging ik in mijn energiebesparingstand wat betekent dat ik onderuit zak, niet praat en zeker niet beweeg. Erg gezellig om mee weg te gaan ben ik dan niet. Als me toch wat gevraagd word reageer ik zo zacht en snel dat het meer op mompelen lijkt. Dick verstaat me dan ook niet en moet ik het herhalen en als ik dat moet doen, dan ga ik snauwen. Omdat ik het niet op kan brengen. 

Leuk is het dan niet om met mij om te gaan, gelukkig kan Dick een hoop opbrengen en heeft hij het begrip dat het is ook niet leuk is om op zo’n moment mij te zijn. Die dagen besefte ik dat dingen waar ik eerst, als een van de weinige dingen, nog ultiem van kon genieten nu een opgave en struggle zijn geworden. Ik ben op mijn best als ik niks hoef en dat klinkt als vakantie toch? Maar op vakantie moet ik juist van alles, of beter gezegd, wil ik van alles. Je wil wat van je dag maken, plaatsen ontdekken en er samen op uit. 


 Image

 Image

Ook met Kerst en oud en nieuw was het dit jaar weer een uitdaging om zoveel mogelijk rustmomenten in te plannen zodat ik overal bij kon zijn. Juist doordat je afgelopen Kerst in kleine groepen moest vieren krijg je meer losse afspraken, omdat je toch probeert iedereen te zien. En ik vind alles leuk, wil overal bijzijn en zeg overal ja op. En daarna heb ik twee weken stress over hoe ik het allemaal ga volhouden. 

Door het schrijven voor mijn blogs heb ik mijn gevoel meer toegelaten en dat is soms echt moeilijk voor me. Door onder ogen te komen wat mijn lichaam doet en aangeeft confronteert me dat en merk ik dat het meer met me doet dan voorheen. En door in te zien dat mijn gezondheid achteruit gaat en beperkingen steeds groter worden schrik ik soms ineens en kan het me toch ’s nachts bezighouden. En als je alleen kijkt naar deze dingen dan is het leven uitzichtloos en niet leuk meer.

Ik vind het lastig om hierover te schrijven. Ik heb altijd verstoppertje gespeeld op de dagen dat het niet zo goed gaat. En als het dan weer gaat kom ik tevoorschijn, app en bel ik weer en maak ik afspraakjes. Ik heb altijd de mindere kanten en de mindere momenten van het chronisch ziek zijn willen verbergen en ik heb de optimistische kant naar voren geschoven. Dit geeft een vertekend beeld, want die mindere dagen zijn er ook en ik wil hier een eerlijk verhaal delen. Gelukkig zijn die mindere dagen in verhouding veel minder bij mij maar ik ben geen Wonder Woman en ik ben ook niet van steen..  

Gelukkig kan ik zeggen dat ik er weer ben, dat die mist in mijn hoofd verdwenen is! Na een leuke, ouderwets chaotische avond met vrienden waarbij we eerlijk gezegd de Coronaregels een beetje vergaten. Soms heb ik gewoon even iets nodig wat me uit dat dal trekt en me in laat zien hoe leuk het leven nog kan zijn. Dat was voor mij het risico waard!

En die depridagen, ik hou er niet van maar ze horen erbij. Ik denk dat het normaal is om af en toe even je perspectief te verliezen, als er meer cant’s zijn dan can’s.  Als het meer lijkt op overleven dan leven ♥ 

Laat een berichtje achter!

 

5 reacties

 1. Janneke schreef:

  28 januari werd ik 31…. Terwijl ik op 12 januari net had gehoord dat het niet goed gaat met mijn hart. Ik ben nu hartpatiënt (naast wat andere diagnoses) en moet leren hoe ik goed voor mezelf zorg en leuk leef.

  Dank je wel dat je erover schrijft. Het helpt me heel veel…

  • Elise schreef:

   Hi Janneke, wat heftig om te horen! Het is inderdaad een hele uitdaging om een balans te vinden tussen willen blijven genieten als voorheen en goed voor je lichaam zorgen.

   Ik ben blij dat mijn verhalen je kunnen helpen en je laten weten dat je hier niet alleen in staat! Als je vragen hebt of even je verhaal kwijt wil kan je altijd een berichtje sturen! Heel veel sterkte!

 2. Els schreef:

  Wat een indrukwekkend eerlijk verhaal.
  Zo goed dat je eerlijk bent voor jezelf en je omgeving. Ik heb enorm veel bewondering voor je openheid en geniet tegelijk van je kracht in het kleine en in het het grote. Maar ook voor je man!!
  Wat kunnen we veel van jullie leren. Dank!!❤

  • Elise schreef:

   Lieve Els,

   Bedankt voor je bemoedigende berichtje. Ik vind het nog erg lastig om toe te geven aan anderen en aan mezelf dat het niet altijd vanzelf gaat. Ik vind het zwakte van mezelf maar bij anderen vind ik het niet meer dan logisch! Ik ga dat proces hier aan en ben blij met dt soort mooie reacties! Liefs!

 3. Arieta schreef:

  Heel heftig om te lezen maar vooral héél heftig voor jou dat je bewuster met je gezondheid en je gevoelens bezig bent sinds je jouw verhaal deelt ipv door te denderen en je op slechte dagen te verstoppen. Maar zóveel respect dát je het deelt! En ook heel véél respect voor Dick.

  Hoop zo dat je snel voor de operatie terecht kunt en het daarna beter met je gaat en jullie weer kunnen genieten van vakanties❣😘