Mijn sporthart

04 april 2021 Heart

 Image

 Image

Hi!Ik ben Elise en samen met mijn man Dick en ons hondje Noa woon ik vlakbij het mooie Gorinchem. Ik ben gek op shoppen, eten en drankjes doen met vrienden en ik kook of bak graag als ik daar de energie voor heb.

Volg mij ook op


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
It's hard to beat a person who never gives up Babe Ruth

Je zal wel denken: “Een sporthart? Maar jij sport toch helemaal niet?”  Dat klopt, sporten kost mij zo veel energie en ik heb een groot tekort aan zuurstof waardoor het erg ontmoedigend is om ook maar iets van sport op te pakken. Ik ben het typische meisje dat altijd als laatste bij de gym werd gekozen, maar niet dat ik dat iemand kwalijk neem, zeker niet. Want ik had mezelf ook niet gekozen, want met mij in je team ga je het écht niet winnen! 

Het is niet dat het me niet leuk lijkt om te sporten, juist wel! Ik denk dat als ik gezond was ik echt sportief zou zijn, maar dat is nu makkelijk gezegd. Wel heb ik van alles geprobeerd van gym, salsa dans, fitness, yoga tot hip-hop dansen. Ik vond het enorm leuk maar ik kan je vertellen, het is enorm demotiverend als je niet mee kan komen met het tempo en je constant de longen uit je lijf hijgt. Ook lijkt volleybal mij altijd heel leuk, maar ik waag me er maar niet aan. En ik denk ook niet dat ik lekker in het team zou liggen als ze elke wedstrijd verliezen door mij.  😉

Fitness ging prima, lekker op mijn eigen tempo’tje maar als ik verkouden was geweest stond ik weer helemaal aan het begin. Iets opbouwen zit er niet echt in. Ik krijg van de cardioloog het advies om te starten met hartrevalidatie in het ziekenhuis, om mijn conditie wat te verbeteren. Nu lijkt mij dat helemaal niks om tussen de ‘oudjes’ een paar minuten op een loopband te staan. Nu weet ik dat het in werkelijkheid anders is hoor, want jammer genoeg zijn er meer jonge mensen met een hartprobleem dan je zou denken. Maar dat beeld krijg je er wel een beetje bij, toch? En ook kost het ritje naar het ziekenhuis me al genoeg energie dat ik daarna niet nog aan extra inspanning moet denken. Als ik een goede dag heb loop ik wel lekker een stuk met m’n hond. Daar worden we allebei een stuk gelukkiger van! 


 Image

 Image

Ondanks dat ik niet sport heb ik toch een sporthart. Bij een sporthart is de linkerhartkamer en hartwand erg vergroot omdat door de inspanning van het regelmatig langdurig sporten (zoals zwemmen, hardlopen en wielrennen) het lichaam snel meer bloed nodig heeft om alle spieren optimaal te laten werken. Het hart kan wel 45% groter worden dan dat het normaal hoort te zijn. Nu kan dit geen kwaad, want het hart is een spier en een spier wordt groter als je die traint. Ook heb je vaak een lage hartslag, dit is bij mij niet het geval. 

Mijn hart is aan de rechterkant vergroot, dit komt door de lekkende klep en de grote druk in mijn longvaten. Mijn hart moet harder werken om het bloed rondgepompt te krijgen omdat mijn lichaam dat tegenwerkt. Hoe dit precies zit lees je terug in mijn blog What’s wrong.  Ondertussen heb ik dus door de jaren heen een enorm sporthart gecreëerd. Je kunt het bij mij ook voelen, mijn borstkas steekt wel een centimeter uit op de plaats waar mijn hart zit. Dit zie je niet want ik heb gelukkig aardige borsten. Maar het is, zeker in combinatie met mijn S-ICD, wel een drama met het kopen van bh’s en bikini’s!

Toen de cardioloog mij als tiener probeerde uit te leggen dat ik eigenlijk een sporthart heb maakte dat voor mij veel duidelijk. Hij vertelde me dat mijn hart extra hard moet werken en het net is of ik de hele dag rondjes aan het rennen ben. Dus alles wat ik dagelijks nog doe komt bovenop het feit dat ik constant, zonder pauze aan het hardlopen ben. Het is dus niet gek dat ik zo snel moe en buiten adem ben. Eigenlijk ben ik super sportief! 

Dus waarom zou ik proberen nog mee te komen met sporten? Ik ren heel de dag al rondjes. Haal mij maar in! ♡

Laat een berichtje achter!

 

1 reactie

  1. Arieta schreef:

    😂 heerlijk jouw humor! En weer mooi en duidelijk verwoord❣