Marathon

14 maart 2021 Mom's stories

 Image

 Image

Hi!Ik ben Elise en samen met mijn man Dick en ons hondje Noa woon ik vlakbij het mooie Gorinchem. Ik ben gek op shoppen, eten en drankjes doen met vrienden en ik kook of bak graag als ik daar de energie voor heb.

Volg mij ook op


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
Self-care is giving the world the best of you, instead of what's left of you. Katie Reed

Deze week is er even geen blog van mijn dochter, ze is nog aan het bijkomen van een pittige ingreep. En ik dacht, misschien kan ik wat gedachten met jullie delen. Jaren geleden toen we in het begin traject van haar leven stonden zei de cardioloog dat een kind met een hartafwijking hebben overeen kwam met een marathonloop. In die tijd zeiden die woorden me nog niet zoveel.

Vandaag kwamen ze opnieuw terug in mijn gedachten toen ik de brief las die ze vanuit het ziekenhuis had meegekregen en daar haar medische geschiedenis opgesomd zag staan. Dit waren overigens alleen nog maar de operaties, want alle andere dingen die gepasseerd zijn toevoegen zou een boekwerk vormen.

Wat die arts toen zei begrijp ik nu beter. Een marathon is een lange afstandsloop en geen snelle sprint. De voorbereidingen van een marathonloper zijn ook anders dan die van een sprinter. Het komt aan op uithoudingsvermogen, je krachten verdelen, je einddoel voor ogen houden, je niet af laten leiden en je energie  niet weg laten lekken.

Hoe heb ik dat beleefd als moeder? Eigenlijk ben ik nooit zo gefocust geweest op mijn eigen leven, maar meer op dat van mijn kind. Ging het met haar goed, dan was ik blij maar ontdekte dan ook  dat ik eigenlijk nieuwe krachten moest opbouwen voor wat weer ging volgen. Je wist nooit hoe lang de pauze duurde en ik bleef onder de oppervlakte altijd alert. Soms begreep ik mijzelf ook niet, waarom was ik nu zo moe en lusteloos, ik moest toch juist genieten dat het nu goed ging? Vaak vertelde mijn omgeving me dat ook.


 Image

 Image

 Image

Weinig begreep ik destijds wat emoties en spanning met je doen. Dat je op het moment dat je moet handelen al je krachten aanboort. Je lichaam zet alle zeilen bij, adrenaline giert door je lijf en op het moment dat de rust terug keert, geeft je lichaam pas aan welke prestatie het heeft moeten leveren en dat het vervolgens herstel nodig heeft. Zelf heb ik dat stelselmatig genegeerd, of nee beter gezegd niet herkend, totdat op een dag het lijntje knapte. De prijs was hoog, niet alleen voor mij maar voor mijn hele gezin.

Tegenwoordig is er gelukkig veel meer kennis beschikbaar dan in die tijd. Een therapeut bezoeken die advies en inzicht geeft zou mij in die tijd enorm hebben geholpen. Misschien ben ik daarom ook wel zelf paardencoach geworden. Je wil zo graag anderen behoeden voor de kuilen waar je zelf  in bent gevallen.

Dus een tip voor alle moeders en zeker die met een chronisch ziek kind, ga het patroon in je leven herkennen. Zorg goed voor jezelf en besef dat jij het vol moet houden voor het welzijn van je gezin. Vergelijk je niet met andere moeders, want niemand anders loopt het pad wat jij loopt. Jij doet misschien niet wat anderen allemaal doen, maar zij doen ook zeker niet wat jij doet.

Vandaag wil ik tegen je zeggen: Je doet het fantastisch, je staat altijd klaar, naar je vermogen geef je het beste van jezelf, je taak is zo belangrijk! Heb genade met jezelf, maak duidelijk wat de hoogste waarde voor jou heeft, omarm de mensen die je steunen en je begrijpen, ook al zijn het er maar een paar. Maar bovenal herken je grenzen, zodat je het volhoudt, want je loopt een marathon en hebt nog wat kilometers te gaan!

Laat een berichtje achter!

 

5 reacties

 1. Ans Wijnja schreef:

  Mooi en duidelijk verwoord Jeanet.
  Een hele weg geweest, hoop dat de operatie goed geslaagd is. Liefs & blessings, ❣️

 2. Rebecca Hazelton schreef:

  Ik ben zo dankbaar dat je mij gestuurd heb op die “blog”. Ik heb so lang voor jullie gebeden en nog steeds. Het is dierbaar om te lezen over de geschiedenis. Jou vergelijking met en marathon is toch zo precies wat jullie hebben belevend! De Heer zal jullie de kracht geven om door te gaan tot alles wat Hij bedoelt voor deze speciale bediening is complet….. Sterkte en gezondheid toe gewenst. Veel liefs.

  • Jeanet schreef:

   Ha Rebecca, hoe kostbaar om te weten dat de wereld bid voor ons meisje. Dank je wel voor jullie trouw daarin. Dikke knuffel.

 3. Arieta schreef:

  Powervrouw 💪 zó véél respect en bewondering voor hoe je het allemaal deed en doet❣Maar bewaak inderdaad je grenzen en zorg vooral ook goed voor jezelf. LY 😘