Listen to your heart

11 oktober 2020 Life

 Image

 Image

Hi!Ik ben Elise en samen met mijn man Dick en ons hondje Noa woon ik vlakbij het mooie Gorinchem. Ik ben gek op shoppen, eten en drankjes doen met vrienden en ik kook of bak graag als ik daar de energie voor heb.

Volg mij ook op


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
Luister, naar het fluisteren van je lijf.
Zodat het niet hoeft te schreeuwen.

Mijn hart en ik zijn geen beste vrienden, we zitten niet vaak op één lijn. Ik wil altijd meer dan hij kan. Het is voor mijn enorm lastig een stapje terug te moeten doen, ik ben een persoon die altijd overal bij wil zijn en niks wil missen. Voor iemand die dag en nacht op stap was tot maar een ding per dag kunnen doen, of soms een dag helemaal niets is het enorm schakelen want in mijn hoofd heb ik plannen en energie voor tien.

Toch heb ik moeten leren wat liever voor mijn lichaam te zijn, wat meer te leren luisteren wat wel en niet gaat die dag. De ene dag ging het misschien wel maar het kan zo zijn dat het die keer daarop niet gaat. En ik heb het vaak geprobeerd hoor. ‘’Dit moet lukken want toen ging dat ook gewoon’’, hoor ik mezelf nog vaak zeggen. Maar toen is niet meer te vergelijken met nu. Ook heb ik moeten leren plannen, ik kan niet meer gehaast van de ene afspraak naar de andere. 

Na mijn herseninfarct (blog: Home is where our story begins) heb ik, om mijn leven opnieuw te leren indelen een paar lessen Ergotherapie gehad. Ik noem het lessen, want het waren voor mij belangrijke lessen. Daar heb ik geleerd om mijn energie te verdelen over een dag door middel van een puntentelling. Ik zal je laten zien hoe:  

Een activiteit kost me punten, in categorieën verdeelt van erg energie slurpend tot redelijk ontspannend. Bijvoorbeeld een avondje waarop mensen bij ons thuis komen eten waarbij ik moet koken, serveren en kletsen kost me 3 punten per kwartier. In tegenstelling tot een avondje naar de bioscoop waarbij je lekker kan gaan zitten en niet hoeft te praten kost me maar 1 punt per kwartier. Ik moest deze punten gedurende de dag bij houden en zo ontdekte ik hoeveel punten ik ongeveer per dag te besteden had. En dit kon ik compenseren met rustpunten. Als ik een uurtje op de bank ging liggen had ik er weer 4 punten bij!  Snap je het? 


 Image

 Image

Dit systeem gebruik ik nog dagelijks, niet dat ik echt punten ga zitten tellen en een schema bijhoud, maar ik plan wel mijn rustmomenten beter in. Toch voorkom je soms niet dat het niet helemaal lukt, ik vind namelijk alles leuk. Als mijn dag goed begint kan ik te enthousiast starten en halverwege merken dat de energie toch al op is en de rest af moet zeggen. Als ik de ene dag een drukke dag heb gehad waar ik niet altijd binnen mijn punten kan blijven of niet wil blijven omdat het een stuk rijden is, of te gezellig is dan moet ik de volgende dag vrij plannen. Zo heb ik vaak met 4 energievretende afspraken per week al een volle agenda. Vaak heb ik een dag vrij en zou ik kunnen afspreken, maar eigenlijk ook niet.  

Ook moet ik na een avond dat ik tot laat op stap ben op een week rekenen waarbij alles te veel is. Het blijft zo leuk dus soms lijkt het die avond de moeite waard maar moet ik me daar de rest van de week weer even aan herinneren als ik voor pampus op bed lig. En een nacht slecht slapen gooit ook mijn dag overhoop, uit voorzorg slaap ik met oordoppen en een ooglapje op zodat ik zo vast en lang mogelijk kan slapen.  

Ik heb een hoop geleerd. Vechten tegen mijn eigen hart heeft geen zin, ik verlies het steeds weer. En dat is zo frustrerend. Maar als ik nooit eens over mijn grenzen ga zal ik ze ook niet ontdekken en een hoop mooie momenten misgelopen zijn. Ik kan oprecht zeggen dat ik het maximale uit mijn leven haal, ook al is dat voor mij niet altijd genoeg ♥ 

Laat een berichtje achter!

 

22 reacties

 1. Paps schreef:

  Tjonge, Je heb echt veel moeten inleveren de laatste tijd. Petje af hoe jij hier mee omgaat! Je blijft zo positief!!
  Je bent een voorbeeld voor velen.

  Liefs paps xxx

  • Elise schreef:

   Lief papa, dankjewel! Ja langzaam aan is het een wereld van verschil met een paar jaar terug geworden! Elke keer weer een beetje in moeten leveren. Maar er zitten gelukkig ook goede weken tussen! Morgen lekker een taartje eten bij jou xx Liefs

 2. Ton schreef:

  De tijd die je hebt om dingen te doen, is meer waard dan menigeen kan beseffen XXX

 3. Andries schreef:

  Elke keer weer ontzettend gezellig als je bij ons bent. Zoals ook gisteren. Tot de volgden keer. Niet te lang weg blijven.

  • Elise schreef:

   Bedankt! Gezellig is het zeker, gelukkig konden we nu later op de middag een bakkie komen doen dan lukt het mij vrijwel altijd om er bij te zijn, alleen de ochtenden zijn voor mij meestal niet te doen omdat ik dan minder slaap dus minder energie te besteden heb voor de dag! We proberen het gewoon wat beter te plannen! Tot snel!

 4. Marjolein schreef:

  Mooi geschreven mop 💕 en ook zo herkenbaar! Gisteren een hele drukke gezellige dag gehad, maar daardoor was ik zo oververmoeid dat ik er heel de nacht ziek van ben geweest. Vandaag kan ik daardoor echt niks. Van dat punten systeem is wel een goeie! Ga dat ook is proberen 😘

  • Elise schreef:

   Dankje mop! Ja heel herkenbaar, soms ontkom je er niet aan dan is een dag gewoon teveel. Maar onthoud dan dat je de volgende dag al in de min sta, dus even minder moet plannen dan normaal om zo weer in balans te komen! Ik kan je wel een keer een schema geven als je het wil proberen!

 5. Marga schreef:

  En wat is het toch altijd gezellig om met jou te zijn. Pracht vrouw 🥰

  • Elise schreef:

   Zo lief!!! Ik vind het ook altijd zo gezellig. Ik ga je morgen gelijk appen om weer wat af te spreken. Wij zijn allebei van het inplannen haha xx

 6. Anneke schreef:

  bewondering voor je doorzettingsvermogen, en positieve kijk op de dingen die je ervaart!

 7. Marijke schreef:

  Heel herkenbaar.ik maak dit soms ook mee.denk bijna iedereen wel te veel hooi op je vorknemen. Alleen bij jou komt het harder aan.je doet het super goed.😘

  • Elise schreef:

   Ik geloof inderdaad dat iedereen zich er wel in kan herkennen. Het herstellen duurt alleen wat langer bij mij en ook is mijn grens veel sneller bereikt. Maar we moeten het er maar mee doen. Lief van je xx

 8. Antonet schreef:

  Wat ben je openhartig! Zo snappen mensen ook beter hoe het werkt!

 9. Ingrid schreef:

  Echt enorme bewondering voor hoe jij in het leven staat. Ik volg je blog met veel interesse.

 10. Arieta schreef:

  Bedankt voor weer een inkijkje in jouw leven ❣en héél fijn dat ik af en toe in je agenda mag staan. Zo gezellig altijd! 😘

 11. Mans schreef:

  Pittig lieverd, telkens weer, love you