Hartsvriendinnen

14 februari 2021 Life

 Image

 Image

Hi!Ik ben Elise en samen met mijn man Dick en ons hondje Noa woon ik vlakbij het mooie Gorinchem. Ik ben gek op shoppen, eten en drankjes doen met vrienden en ik kook of bak graag als ik daar de energie voor heb.

Volg mij ook op


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
True friends aren't the ones who make your problems disappear. They are the ones that won't disappear when you're facing problems.

Ik voel me gezegend met goede vrienden en vriendinnen om me heen en ik ben zo blij dat ik hun een onderdeel van mijn leven kan noemen. Ze hebben mij uit mijn schulp getrokken en me laten inzien dat ik de moeite waard ben. 

Want dat is wel eens anders geweest hoor, als kind was ik namelijk erg verlegen en onzeker. Ik kon niet altijd goed meekomen met de kinderen op school en dan vooral op het schoolplein, waar het allemaal gebeurt op die leeftijd. Tikkertje, verstoppertje en springtouwen daar blinkte ik nou niet echt in uit want ik kon het tempo niet bijhouden. Ik had wel vriendinnetjes waar ik mee speelde, maar echt populair voelde ik me niet.

Ook op de middelbare school was ik anders. Ik voelde me toen goed genoeg mijn hele rooster te volgen en ik sloeg alleen de gymlessen over. Maar het was een uitdaging om van het ene naar het andere klaslokaal te verhuizen. De school was opgebouwd uit drie aparte gebouwen en ook moest ik vaak een trap op. Er was wel een lift in het hoofdgebouw, maar die was compleet van glas dus daar ging ik echt niet in staan, ik wilde niet op een ‘negatieve’ manier opvallen.

Het verplaatsen van lokaal was al erg intensief en samen met mijn ouders kwam ik tot de conclusie dat ik mijn eigen boekentas niet kon dragen en daar hebben we met de klas een rooster voor opgesteld. Elke week waren er twee andere kinderen uit mijn klas aan de beurt om mijn tas thuis op te halen, van lokaal naar lokaal te verplaatsen en weer thuis te brengen. Gelukkig woonde we op 200 meter van de school en was dit goed te doen.

Vaak ging het goed maar soms regende het en stond mijn tas een tijd in de regen waardoor al mijn boeken nat waren of werd hij voor de deur in een plas neergegooid. Ook is hij regelmatig vergeten en kwam ik na sluitingstijd van de school erachter dat de tas nog op school stond. Dan kon ik geen huiswerk maken of leren voor de toetsen. Ik waardeerde de hulp altijd en vond het erg moeilijk te merken dat het voor sommige kinderen een last was. De hele school kende mij daardoor als het meisje die haar eigen tas niet kon dragen. Dat is echt niet wat je wil op die leeftijd en het deed een hoop met mijn zelfbeeld.

 


 Image

Toen ik op mijn 14e naar een jongeren vakantieweekend van de Hartstichting ging veranderde er iets belangrijks voor mij. Als kind was ik wel eens naar het kamp van de stichting gegaan en dat was altijd leuk maar het leek me helemaal niks om zo’n weekend te gaan, want ik kende daar niemand.  

Maar het was erg leuk, we hadden veel uitjes, activiteiten en zelfs feestjes! Ook waren de andere jongeren niet allemaal zoals ik had verwacht. Ik leerde er een aantal van hun beter kennen en kreeg een kijkje in hun leven. Er waren ook knappe jongens en meiden met een grote vriendenkring, die sociaal waren, uitgingen en zelfstandig waren. Echt leuke mensen! En hun wilden met mij optrekken, er ging een wereld voor mij open! Ik had gelijk een klik met een van deze meiden en we werden zo close dat we de Siamese tweeling genoemd werden. 

Elk jaar daarna ging ik in de zomervakantie naar de jongerenweek van de hartstichting, waar echte vriendschappen gebouwd werden, verliefdheid ontstond, er voor het eerst gekust werd en waar ik mijn eerste biertje dronk. Het was niet zo dat het de hele tijd over onze hartproblemen ging, integendeel juist, we hoefden er niet over te praten en er hoefde niets uitgelegd te worden. Het was een omgeving waarin ik mijzelf kon zijn. Ik veranderde van een heel verlegen en onzeker meisje in de meer zelfverzekerde, spontane flapuit die ik nu ben.  

Omdat we verspreid woonden door heel Nederland hadden we vaak slaapfeestjes en gingen we weekendjes bij elkaar logeren, ik kon hier altijd enorm naar uitkijken. Los van deze vriendinnen heb ik ook andere vriendinnen gekregen die heel belangrijk voor mij zijn, mijn leven rijker maken, me steunen in goede tijden en zijn gebleven door de slechtste periodes heen.

Samen met de drie vriendinnen van de Hartstichting heb ik ook nog leiding mogen geven op kampweken van de stichting voor gezinnen. Dit was ook zo gaaf om samen te kunnen doen. Het extra aandacht geven aan de gezonde kinderen uit een gezin, een passend programma maken voor de zieke kindjes en zien dat deze kindjes ook gaan beseffen dat ze niet de enige zijn die een streepje hebben en niet overal aan mee kunnen doen. Met de ouders hebben we zoveel lol gehad en heb ik ontzettend  waardevolle gesprekken gevoerd. Daar besefte ik voor het eerst dat ik een ander kon helpen met de dingen die ik mee had gemaakt. En hun hebben mij veel laten beseffen, waardoor ik meer respect heb gekregen voor mijn ouders.

Vriendschappen veranderen door de jaren en groepjes vallen uiteen. Maar nu, 15 jaar later heb ik nog steeds drie hele goede vriendinnen overgehouden aan deze vakantie weekenden en weken . We kunnen zoveel extra’s delen met elkaar. Onze afwijkingen zijn heel verschillend en de gevolgen daarvan voor ons dagelijkse leven ook, maar we begrijpen elkaar. Ook al zijn we er allemaal een ster in net te doen of het wel meevalt weten wij wat het inhoudt en achter die houding schuilgaat. We nemen het elkaar niet kwalijk als iemand afzegt omdat diegene moe is. Wij weten wat moe zijn is, dat we keuzes moeten maken omdat niet alles in een dag kan, dat hoeven we elkaar niet uit te leggen. Ik vind het zo jammer dat deze kampen zijn opgeheven want ze zijn zo waardevol geweest en zullen dat ook zeker zijn voor de jongeren van nu.

Deze drie lieve meiden wonen niet allemaal dichtbij en daarom zien we elkaar niet altijd even veel. Maar ze hebben een speciaal plekje in mijn hart, ze zijn me heel kostbaar. Mijn hartsvriendinnetjes! ♡ 

Laat een berichtje achter!