Coronaproof

18 oktober 2020 Life

 Image

 Image

Hi!Ik ben Elise en samen met mijn man Dick en ons hondje Noa woon ik vlakbij het mooie Gorinchem. Ik ben gek op shoppen, eten en drankjes doen met vrienden en ik kook of bak graag als ik daar de energie voor heb.

Volg mij ook op


 Image

Meer in deze categorie

Bekijken
Don’t let fear grow bigger than trust

‘’Dat vind je zeker wel heel eng het Coronavirus?’’ Word mij de laatste tijd weer veel gevraagd. Want ja, er is sprake van een tweede golf en de maatregelen zijn deze week weer aangescherpt. Omdat ik hart-longpatiënt ben val ik dubbel en dwars in de risicogroep. Wanneer gezonde mensen al amper lucht krijgen door dit virus moet het voor mij niet te doen zijn met mijn altijd al lage zuurstofgehalte. Als mensen met Corona klachten geen adem krijgen als ze een trap op lopen (wat voor mij normaal is) denk ik dat ze mij gelijk aan de beademingsbuis moeten leggen.

Omdat ik toch benieuwd was hoe het precies zit met de risicogroepen heb ik navraag gedaan bij mijn cardioloog. Ze stuurde me een lijst met hartafwijkingen met als opmerking dat als een van die afwijkingen op jou van toepassing is je dus wel zeker in de risicogroep valt. Nu bleek dat van de 6 afwijkingen er 3 op mij van toepassing zijn. Het lage zuurstofgehalte, de pulmonale hypertensie en het hartfalen zijn die drie. Ik val dus drie dubbel in die risicogroep. Wil je meer lezen over mijn afwijkingen lees dan mijn blog What’s wrong.

Maar of ik het eng vind? Nee, dat niet. De dag voordat in maart heel Noord-Brabant op slot ging stond ik daar nog lekker wat drankjes te doen met vriendinnen in de kroeg. Later moest ik wel toegeven dat dat niet mijn slimste zet was.

Heel Nederland staat al maanden in het teken van Corona, via de media word je de hele dag met de gruwelijkste scenario’s beziggehouden. Vlak voordat ik ga slapen scrol ik altijd nog even door mijn social media en zag in maart de ergste beelden vanuit Italië, waar patiënten op de gang op hun buik aan de beademing lagen.  

En ineens lag ik er ’s nachts van wakker, droomde ik dat ik Corona had en ook op mijn buik aan de beademing lag. Ik merkte dat alle verhalen via de media mij onrustig maakte. Vanaf dat moment heb ik besloten de tv en radio uit te laten en alleen de persconferenties te kijken. Al snel voelde ik me weer heerlijk onbezorgd mezelf. Ik ontken zeker niet dat Corona gevaarlijk is, ik ben ook op mijn hoede. Maar niet angstig. 

 


 Image

 Image

Ik ben ervan overtuigd dat angst niks toevoegt aan het leven in het algemeen, je bereikt er niets mee. Je kunt er ook niets mee voorkomen, want we hebben het zelf niet allemaal in de hand. Ons gezond verstand gebruiken en ons aan de maatregelen houden is alles wat we kunnen doen. We hebben van alles om Corona buiten te houden, mondkapjes, zeep, handschoenen, spatschermen en noem maar op maar niets om onze gedachten mee te beschermen. Ik denk dat het helpt om soms het nieuws en de besmettingscijfers even te mijden en een lekkere wandeling te maken om zo te zien dat de wereld nog steeds mooi is. Zeker nu in de herfst! 

Ik heb er altijd moeite mee om mijn gezondheid voorop te zetten en ik ben iemand die altijd de grens moet opzoeken. Na een paar heftige discussies waarin ik naïef roep dat het mij toch niet overkomt, ik wel een mondkapje draag en niet nog meer beperkt wil worden dan ik al ben gaf ik uiteindelijk toch toe. Om bepaalde afspraken af te zeggen, geen supermarkt in te gaan en andere groepen en drukke plaatsen te vermijden. 

Waar die opstandigheid vandaan komt wist ik nooit zo goed, maar nu ik er over nadacht, tijdens het schrijven, denk ik dat het bewijsdrang is. Om te laten zien dat ik met mijn slechte hart dit wel allemaal aan kan en dat ik geen klager of aansteller ben.  

Het zit zo in me om ten volle te willen leven. Mijn hartafwijking en het gebrek aan energie werkt dat tegen want het maakt veel dingen onmogelijk. De maatregelen van de regering zorgen ervoor dat veel van de dingen die voor mij wel gaan en waar ik veel plezier en energie uithaal nu ook onmogelijk zijn.  Natuurlijk loopt iedereen hier tegenaan en is het voor mijn eigen bestwil maar me een beetje verzetten kan ik niet laten, dat zit gewoon in me. 

Ook heb al zo vaak slecht gelegen en ben ik er weer bovenop gekomen dat ik, het klinkt raar, een soort van ‘’onsterfelijkheidsgevoel’’ heb. Ook al leek het einde verhaal, het kwam altijd weer goed. Dat zorgt denk ook voor mijn gebrek aan angst in veel situaties. Ik maak me eigenlijk nooit druk om mijn gezondheid, want dat is ook iets dat ik zelf niet in de hand heb. Ik laat mijn angst niet groter zijn dan mijn vertrouwen.

Maar goed, ik ben niet onsterfelijk en ook niet helemaal Coronaproof 

Maar wel angstproof! 

Ik ben benieuwd, hoe staan jullie erin? ♥ 

  

Laat een berichtje achter!

 

8 reacties

 1. Rob schreef:

  Angst is een slechte raadgever zeggen ze wel is. Sluit hier mooi op aan:). Weer even je blogs aan het “bijlezen” tijd gaat snel!:P

 2. Ton schreef:

  Hoi lieverd, tja angst is een sluipmoordenaar en ik vele jaren daarin geleefd totdat ik de Heer vond, of het is eigenlijk de Heer vond mij. Nu was het niet zo dat ik onmiddellijk geen angst meer had, maar dat is weer een ander verhaal. Ik heb geleerd dat ik angst van mijn kon afzetten (en dat duurde dus wel ff) maar wat een zegen dat me dat is gelukt, he he
  Ik zit wel eens te denken hoe kan iemand zonder angst leven, het antwoord is alleen door Jezus.

  Bang voor Corona ben ik niet, ik volg wel het nieuws erover, maar weet dat er 1 is die over mijn leven beslist xxxx

 3. Paps schreef:

  Ja, helemaal mee eens. Geen zorgen maken voor iets wat misschien niet komt. Angst is een mentale killer!! Daar heb ik niks mee. Mooi geschreven Tab.

 4. Arieta schreef:

  ‘Ik ben ervan overtuigd dat angst niks toevoegt aan het leven in het algemeen, je bereikt er niets mee. Je kunt er ook niets mee voorkomen, want we hebben het zelf niet allemaal in de hand.’ Bedankt voor deze hele wijze woorden! 😘

  En hoe ik erin sta? Het is een bizarre wereld waarin we leven en ik vraag me af hoe dit verder gaat, maar ik heb geen angst. Nou zijn wij vrij huismusserig 😉 dus behalve dat we niet naar het buitenland kunnen, heeft het tot nu toe niet heel véél invloed op ons leven.

  • Elise schreef:

   Nou dat wel he? Waar stopt het? We hebben geen zicht op de toekomst en moeten inderdaad de zonnige reisjes nog langer uitstellen, dat is wel balen he? Liefs xx

 5. Mathilde schreef:

  Super geschreven weer! Haha dat onsterfelijkheidsgevoel van jou heeft mij wel meerdere keren wat angst opgeleverd 🙈😅